Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Sgéal Greannmhar
    Bhí fear ann fadó is Tomás Mac Néil a bhí mar ainm air. Ní raibh duine ar bith ins an teach acht é féin. Oidhche amháin nuair a bhí sé in a leabaidh d'airigh sé torann ag an doras. Céard a tháinig isteach acht lán an tighe d'easóga. Bhíodar ag dul siar agus aniar tríd an urlár
    Ar deireadh labhair ceann do na h-easóga agus ar seisean, "Céard támuid ag dul a dhéanamh a Thomáis Chaith Tomás léim amach as a leabaidh agus fuair sé bata agus ar seisean, "Ar m'anam an diabhail gabhaidh amach as mo theach is chuaidh is chuaidh [!] siad amach is ó'n lá sin ní fhaca Tomás iad.
    Caitlín de Róiste
    Liam de Róiste