School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (continued from previous page)
    Thosuigh Máirín ag dhéanamh grinn le ingean an Rígh agus d'éirigh leithí an bíoran a chuir in-a chloigeann Ar an bpoinnte sin tuit an inghean in-a codhladh. Nuair a bhí an cáilín tamall in-a codhladh. Tháinic an chaora dhubh Leag sí anuas an t-éadach chláir Leag sí anuas an béile air. Nuair a bhí an bhéile ithte dubhairt an chaora dubh leithí go gchuirfeadh an bainríoghan an dara h-ingean amhach, agus comhairluigh an chaora an chleas chéadna a dhéanamh, agus rinne sí leis an gchéadh inghean. Annsin chuaidh Máirín chuigh an gcáilín do bhí in-a codhladh. Tharraingh sí an bhíorán suain as a cheann, agus dhúisigh sí, agus d'imthigh an bheirt abhaile.
    Lá ar na mháireach tháinic an dhara h-inghean amhach. Thosuigh sí féin, agus Máirín, ag súghrú le chéile. Chuir Máirín an bhíorain suain i gcloigheann an dhara h-ingean, agus tuit sí in-a codhladh. Tháiníc an chaora dubh Leag sí anuas an t-éadach chláir agus, d'fág d'fágh bhéile anuas ar ag Máirín.
    Nuair a bhí an bhéile thart dubhairt an chaora go gchuirfeadh an bhainríoghan an tríomhadh amhach leí lá ar na máireach. Bhí sí níos cliste na cheachtar dé'n béirt eile, agus go bfeichfeadh sí chuile shórt a bhíodhar a déanamh. Dubhairt sí freisin go marbóchaide i féin acht dhá bfuigheadh Máirín a cheithre chósa go mbhéadh leí. Annsin tarraingh Máirín an bíorán suain as cloigeann an dhara h-inghean, agus chuadar abhaile.
    Lá ar na mháireach tháinic an tríomhadh h-inghean amhach le Máirín. Thosuigh an bheirt ag súgrú le chéile. D'éirigh le Máirín an bhíorán a chuir i gchloigeann an tríomhadh ingean, agus thuit trom codhladh uirtí.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Mártan Ó Cadhain