School: Trianláir (roll number 12689)

An Trian Láir, Co. Mayo
Liam Ó Giolláin

Máire Bean Ní Dhearmada as Ceapach-dubh a d'innis an sgeal Brighidh Ní Dhearmada a sgriobh amach é.
    Bhí buachaill aimsire ag protasiúneach agus an obair a thug an protastúnach dó ag cumhdach beithigh as píosa fataí. Nuair a bheidh an buachaill ag dul ag cumhdach na beithigh deiread an protastúneach leis, “Be sure to keep the cows from the potatoes.” An áit an raibh sé ag cumhdach na beithigh in aice lé teach a phobal. Tháinig an sagart anuas an bóthar agus fiafruigh sé dhe an raibh sé ag an aifreann aríamh Dúbhairt an buachaill nach raibh fhios aige ceard é an aifreann. Dúbhairt an sagart leis, “An n-geallfaid tú dom go rachaid tú isteach Dia Dómhnaigh. nuair. a chluinneas tú an clog a' bualadh.” Nuair a chuala an buachaill an clog a bualadh chuaidh sé isteach. Bhí sé ag deaneamh ionghnadh
    Brigidh Ní Dhearmada
    Máire Bean Ní Dhearmada