School: N. Peadair, Caisleán an Bharraigh (roll number 13787)

Carrowbrinoge, Co. Mayo
Séamus Ó Coigligh

1. Nuair a bhí Naomh Pádhraic ag teagasc na ndaoine an Fíor Chreidimh in-Éireann chuaidh sé go Conntae Mhuigheo. Thosuigh sé ag múineadh na ndaoine in áit in -aca Cathar na Máirt.
    Creid siad an Fíor Chreideamh agus annsin bháist Naomh Pádhraic iad. Bhí Naomh Pádhraic sásta leis an méid oibre a rinneadh sé acht bhí brón air mar ní raibh aon Teampaill aca.
    " Tá Teampall ag teastáil uaibh " ar seisiean. Gach fear atá anseo anois, tabhair chapall agus cháirt leat le h-aghaidh na gcloch. Rinne siad amhlaidh. An lá in-a dhiaidh sin tháinig gach fear go dtí an áit sin, cuid aca le capall agus cuid eile le asal agus cáirt.
    Chuaidh Naomh Pádhraic tríd na daoine agus chonnaic sé fear amháin agus ní raibh sé ag obair chor ar bith. " Cé'n fáth nach bhfuil tú ag obair? " ar seisean. " Och, a Athar níl aimhidhthe ar bith agam sa mbaile acht gadhar ". " Tabhair an gabhar sin amárach led' thoil. "
    An lá i n-a dhiaidh sin tháinig an fear
    Aghagower, Co. Mayo