Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_003

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_003

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh Pádhraich básuighthe thug tú t-éitheach a deir sé níl acht tá Máire básuighthe. Bhí siad ag cur in aghaidh a chéile agus shochruigh siad faoí dheire a gabhail go dtí a dteach. D'imthigh leo agus is gearr go bhfaca Máire agus Pádhraich iad a teacht. Ó luigh siar go beó a dhiabhail adeir Pádhraich le Máire. Luigh an bheirt siar agus is gearr go dtáinic an bheirt isteach. Ó manam deir siad go bhfuil an bheirt básuighthe. Tiubhrfain céad punt anois deir an "Rí" dá mbeadh fhios agam cé aca den bheirt ba thúisge a fuair bás. Ó is mise an chéad duine fuair bás deir Pádhraich, thug tú t'éitheach deir Máire is mise an chéad duine a fuair bás. Bhí náire ar an beirt faoí a léithid de chleas a imirt ortha agus thug siad to leór airgid dhóibh acht gan é a innseacht do aon nduine go deó faoí an gcleas a d'imir an bheirt ortha.
    Sorcha Ní Chúláin
    Pádhraic Ó Cúláin