School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 01_012

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 01_012

1. Bhí Máirtín a Búrca, agus Tomás Ó h-Éiligh ag teacht aníos ó bhothán an Chúinne oidhche bhreágh spéir-ghealaighe. Bhí eolas na háite go maith ag Tomás mar rugadh is tógadh é i gCnoc-Maoil-Dhris i naice na háite (go maith ag Tomás mar rugadh is tógadh é i gCnoc-Maoil-Dhris i naice na háite). Ní raibh eolas na háite chomh maith sin ag Máirtín, cé go mbeadh sé ag na rástaí chuile bliadhain.
    Is minic arsa Tomás nuair a bhinn a dul treasna annseo san oidhche is minic a chonnaiceas marcadh agus capall, agus shílfeá gur i n-aon turas amháin thigidís mo threo bidis chomh gar dhom is go bhfuil aithne mhaith agam ar éadan an fhir agus
    Caitlín Ní Chéidigh
    Micheál Ó Céidigh