Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_050

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_050

1. Scéal

Bhí laden dítcheillig ann aon uair amáin agus bíod sé ag cuir bráilín ar chloc chuile lá agus bhíod an ceannuidhe dh'a goid uaidh Sa deire d'iompuigh sé suas an chloic go bfeichead sé a raibh sé a cur na mbrálíni. Fuair sé pota óir faoi'n gcloich. Chuala an ceadnuidhe go bhfuair sé an t-ór agus tháinic sé go dti an teac ar a lorg. Thug ,áthair an laden ditcheilligh sé buile de'n tslosad dhó agus marbh sí .e, agus chuir sí amuigh sa'a ngarruidhe é. D'innis an potach go chuile dhuine go mharbh a mháthair an ceannuidhe. Chuala bean an cheannuidhe é seo agus chuaid sí ag an mbairraig agus reportál sí é. Marbhuigh mátair an photac seo.
    Siúbhán Ní Chúláin
    Tomás Ó Cúláin