Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

míle ar leitheadh i lár an locha tá oileán beag i bhfuilim fáinne agus é lán de crainn agus carrigheacha .Tá uisce an locha seo ag dul go hInisdíomáin agus tá "Oibrí Uisge "ann chun an tuische do ghlanadh.
    Ar an taobh eile agus thoir den loch tá dá locha beaga eile agus snígheann ceann aca isteach inntí agus snígheann an dá ceann eile amach aistí.
    Ins an Samhradh tagann mórán stronséíri go dtí an loch seo mar tá sé in gar don bothair publidhe agus freasthalann siad bháidh agus síad amuigh ar an loch ag íasgaireacht ón tráigh le slat-íasghaig is le peistíní .'Se an bric an t-íasg is mó a mharbhuightear.
    Is minic a théigheann daoine ag snámh sa loc seo agus is an-contharbhartach an eudé do dhéanamh.Tá cuimhneamh agam ar an beirt nó triúr daoine a chailleadh annseo núair a bhiodar ag leapadóireacht.Ón amh seo go dtí an la indiu is ró annamh a thuitheanna leithéidh sin amachmar do mhuineadh an básdon beirt atá ráidte agam ceacht dóibh.
    San Samhradh is féidir roinnt maith cuáirteóiríd'feiscint idir fearaibh agus mnáibh,idir óg is aosta ag imteacht chun an loca.Caithid an bhféidir ina shuidhe ar na carraigeacha nó ag súbhal mór timhpeall ,nó úaireannta téighidh amach i mbádhaibh ag iomhramh.
    Máire Ní Chonmara
    Ballybreen, Co. an Chláir