Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

Ar an leathanach seo

1. I mbaile fearainn beag gairid do Innishdiomáin tá tobar beannuighte agus deirtear go bhfuil leigheas do súilibh tinne ins an uisge. Bhí sé tiodhlacta do Naomh Crabhán, a chómhnuigh ins an ceanntar, agus is uaidh sin a tugadh Baile Mac Crabán ar an áitl.
    Sibél Ní Dáibhis
    Innisdiomáin
  2. I rith na hoctmhadh aoise deag ní raibh mo chonndae féin gan a cuid fear cáileamhla féin. Bhí Brían Mac Giolla Meidhre 'na measc sin.
    Rugadh é in aice le Innisdiomáin tímcheall na blíana 1750 A.D. Mac saor-cluiche dob' eadh é agus bhí sé na muinnteóir scoile. Bhí feirm brag talmhan aige in aice le Feakle. Bhí beirt inghin aige - Máire agus Cáit, agus chúaidh an beirt aca go Lonnduin, núair d'aistrig Brían go Luimneach. File dob' ead Brían agus scríobh sé "Cúaird an Meadhon Oidhche", píosa filídheacta de míle línte idtaobh fear óg agus bean aosta a chuaidh go dtí an bain-rioghan sidhe chun trácht
    Sibél Ní Dáibhis
    Inis Díomáin, Co. an Chláir