Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

nithe an bhlian ar fad.
    Lá le Stíofáin téigeann sgata búachaillí is cailíní úaireannta mór tímceall an duthaig ag bailiú airgid chun as dreolín do chur. Bíd gléasta le cuileann is ribíní agus bíonn aighne fidil ortha. Seinneann siad ceól déanann síad greas rinnce in gach tigh.
    Ainm Áine Ní Chríocháin, ranng a h-ocht.
    Seóladh Baile na Gaduidhe, Cill Seanaig, Co. an Chláir.
  2. 17adh Nodlag 1937
    Sean-scéal
    Gobán -Saor.
    Is mó iad na sean-scéalta atá tugtha dúinn ó am ar sean-athaireacht ach sílim gur é an scéal i dtaobh Gobán Saor an ceann is suimeamla dá bfuil againn.
    Chómhnuig fear úair amáin dárbh ainm dó Gobán Saor an ceann is suimeamla dá bhfuil againn.
    Chómnuig fear úair amháin dárbh ainm dó Gobán Saor .Bhí sé pósta agus bhí mac amháin aige .Fear oibre dob ead an t-athair agus bhíodh sé igcómnuidhe ag tógáil tíge.An lá seo bhí Gobán agus a mac ag dul ar turas .Núair bhíodar timceall míle ó bhaile do labhair an t-athair agus arsa s é "Déan an bóthar gairid dom .Níl aon slighe agam a athair ars an mac agus d'iompuigheadar abhaile .
    Bhí iongnad ar an máthair agus d'fiafraigh
    AT0875: The Clever Peasant Girl