Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

Bhí na Fíanna agus a ndúntaibh imthighthe .Bhí brón mór ar Oisín agus d'iompuig sé a chapaill chun imtheachta arís.Chuir sé ceist ar daoine a casadh leis mar gheall ar na Finna ach fúair sé amach go rabhadar marbh le trí céád blían. Chonaic sé dream de fhearaibh ag íarraidh carraig mór d'rdú as an talamh.D'íarradar cabhair do thabhairt dóibh .Chrom sé síos agus chaith sé an cloch i bhfad ón áit ach bhris giorta an eic agus thuit sé ar an talamh.Tháinig sceón ar an gcapall agus tith sé fá dhein na fairrge.Chómh lúath agus do chuir Oisín cos ar talamh na h-Éireann d'athruigheadh é. D'imthigh
    a radharc agus bhí sé anois in a shean -fhear ,críonna caithte.Bhaist Naomh Pádraig é .Níor fhill se ríamh go Tír na nÓg.
  2. Loch Lichín.
    Is beag ceanntar nó baile fearthann nách bhfuil áit stáireamhla nó álainn ann agus níl mo cheanntar féin gan a áilneacht .Ar an taobh eile de'm baile feartann i bpariste Inisdíomáin tá loch deas suidthe dárbh ainm lichín .Tá sléibhte air gach thaobh de agus ta tráigh lán de carraigeacha mór thimpeall air.
    Ta sé túairim dá mhíle ar faid agus leath
    Máire Ní Chonmara