Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

agus gan mórán moille thugadar fobha gan coinne dóibh.
    Shéideadar go dánartha agus mharbhuigheadar go fealltach an cuid is mó díobh.An méid acaa thánaig saor,fhéideadar tar -nais ach rith na búachaillí lé'n a n-anam naibh abhaile.Ar maidin lá ar na bhárach ghluias an saighidiúrí go Innisdíomáin agus thugadar agaidh ar na daoine ba cionntac. .Dóigheadar a dtíghthe stoch agus earraí agus gach rud gur féidir leó teacht suas leis.
  2. Sean-Cheirdeanna.
    Muileann.
    Im'bhaile fearainn féin tá fothracha de muileann le feiscint fós .In aice 'loch licín'ata na fothracha suidhte.Is annso do mheiltí gach saghas gráin idir eórna
    ,seaghal,agus cruithneacht agus chun sin a deimhniú ta na clocha bóirne sínte in aice na háite fós.Nightí blanncéidí ann freisin agus bíodh tionnsgal mór tábhachtac ar siubhal .Muinntear a Moonaig a bhí ag obair .
    Déanamh coinnlí.
    Timcheall dacad blíana ó shoin cómnuig bean in a haonar in aice mo thige agus deirtear núair a bhi sí i meadhon shaoghal go ndeineadh si coinnlí do shail gabhair agus go gcuireadh si snáth olna isteaach ann .Bhí si ag braith go mór ar sin chun slighe bheatha a bhaint amach di féin.
    Nóra Ní Chonaill
    Glen South, Co. an Chláir