Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Lá le Stiopán baluigheann scata buachaill le ceile agus bionn siad agus bíonn siad feistighthe go deas. Bionn ribíní in-a caipíní ag in a casóg ag na buacaillí, agus bíonn buacaill feistighte mar amadán agus a bean feistighthe mar oinseach.
    Bíonn aghaidh fidil in-a-agaidh acha ionnus ná aithineoch aoinne iad agus bíonn bolgadán ag an oinseach.
    An buacaill a bíonn ag baluighad an airgidh bionn tor eidinn aige, teigheann siad ó tig to tigh agus ó ceannatar go ceanntar, agus bíonn siad imteacht ar feadh an lá. Annsan sa tratnóna roinnean na buacaillí an tairgeadh eatdora, agus ceannuigheann siad peil agus rudaí eile.

Seán Mac Gearailt
    Leamhach