Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá fear in Inis Meadhon darb ainm Ruaidí Beag; cuaidh sé go Inis Mór lá breag é feín is a cliatháín i gcurach. Caith siad tamall thall agus nuair a bhí a gnó deanta bhog siad leótha abhail agus nuair abhí leath bhealac curtha dhíobh buail soimhcán gaoithe iad agus diompuigh an curac tóin in aírde.
    Cuireadh an beirt sa fairrge ní riabh aon snámh ag Ruaidí Beag ac ba snámhthóir maith an fear eile, cuaidh sé fé Ruaidí Beag agus chuir sé é in áirde ar thóin na curraigh é, agus sabhaíl sé é. Dubhairt sé le Ruaidhí, tá bean agus páiste agatsa le feacaint in a ndiaid ac níl aon agamsa, d'fág sé slán annsan aige agus seasamh sé ag snámh ar feadh leath huair agus síos leis annsan.
    Tháinig currach ó Inis Meadhon tar eis tamall agus sábáileadh Ruaidí Beag amach thón an curraigh.
    Seo sgéal fíor, tá an fear beo fós do bhain sé sin dó.