Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ciste Óir i bhFolach
    Bhí Bochlum in a cómhnuidhe i gcathair Mac Flanchaidhe is ó Bhochlum fein a fuair an áit san a h-ainm mar Bhochlum Mac Flanchaidhe ab ainm dó.
    Bhí bean aimsir aige agus nuair a bhí Bochlum ag fághail bháis do chuir sí fé geasa é teacht ar ais arís tar éis tamall, annsan bhí eagla uirthe dá dtagadh sé tar éis a bháis go mairbheócadh sé í nuair a thiocfad sé.
    Do chuaidh sí go dtí an sagart agus d'innis sí a sgéal dó, gur chuir sí fé geasa é teacht ar ais arís agus go raibh faitchíos uirthí roimhe.
    Do thug sé buidéil uisge coisreachan dí agus dubairt sé léi fáinne a dhéanamh timcheall uirthí leis agus nach bhféadfeadh Bochulm aon anachain a dhéanamh uirthi.
    Nuair a connaic sí ag teacht é do dhein sí an fáinnne agus níorbh bhféidir leis teacht leath-istigh de.
    Bhí sé ana claoidhte agus do chuir sé scannradh uirthi nuair a chonnaic sí é.
    Nuair a tháinig Bochlum ar dtúis dubhairt an bean leis "A Bhochluim, A Bhochluim, a Bhocluim" agus níor thug sé aon fhreagra uirthe nó gur ghlaoidh sí an tríomhadh babhta air.
    A Bhochluim a Bhochluim cá raibh tú nuair a glaodh mé an céad ort" agus ar sé, bhí me in Ifrinn" agus ar sí " A Bhochluim a Bhochluim cá raibh tú an tarna uair a glaodh me ort" agus ar sé bhí...
    Tomás O Grríobhtha
    Baile Uí Bháire, Co. an Chláir