Scoil: Araglin (B.), Cill Úird (uimhir rolla 9247)

Airglinn, Co. Chorcaí
Liam Ó Mothair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Le linn é bhéith ar an gcroch do labhair sé den sluag a bhí láithreach, agus d'fiafruig sé díobh an raibh aoine ánn ó Araiglinn.
    Níor labhair aoine cé go raibh duine de Muinntir Ciardha ann, ach bhí eagla air é a d'admháil. Annsan do labhair an Brianach mar seo:- "Ta tógach na Mílte na Trí Dúin. Annsan atá sé agus fanfaidh sé ann go deo."
    Is mó iarracht a deineadh ó shoin, cun an stoír d'fhagail ach ní fuarathag riamh é Deirtear go bhfeiceadh aoinne a dhein iarracht air tarb fiochmhar, ag deanamh ortha i gcomhnuidhe agus chaitheadar éirige as, le neart sceón is uathbhar.
    Liam Ó Mothair
    Dún gCoileáin, Co. Chorcaí