Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Cuireann gac duine sa pharóiste go bhfuil tig aige prátáí gac bliadhain. Cuireann an fear oibre tímceall agus leath acra, an feirmeóir beag acra agus an feirmeóir mór tuairim agus acra go leith, no dá acra, agus sé an aoileac a chuirtear ortha ná an leasú a deintear sa baile sé sin, aoileac bó, capaill agus muc, no mar a glaodhtar annso air aoileac clós na feirmeac. Cuireann foth dhuine leasú a ceannuightear sa siopa i dteannta aoileac an chlóis ortha.
    Seo mar deinter é fé láthair. Cuirtear prátaí taréis arbhair. Treabhtar an talamh roimh an Nodhlaig, fágtar mar sin é go dtí an t-Earrac, annsan bristear suas é le bráca agus ceacta, agus nuair thagann an Márta oscailightear na dhriollanna le ceacta dhá chláir, leathtar an t-aoileach ins na driollanna gus cuirtear na sgiolláin anuas ar an aoileach tímceall agus deich n-orlaí ó na chéile agus clúidightear an síol le ceacta. Sin é nós na h-aimsire seo ach ní mar sin bhí sé triocadh bliadain ó shoin.
    Iomairí bhíodh ann san am san agus seo mar cuirtí íad . I dtalamh báin a cuirtí íad, agus do leathtaí an t-aoileach ar
    Lil Ní Íde
    Gort an Éadain, Co. Chorcaí