Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Seo cúntas fuaras ó sheanduine sa pharóiste seo atá ceithre fichid bliadhain d'aois. Nuair bhí sé chuig bhliadhna, no mar sin, dubhairt ség ur minich d'airig sé na daoine aosda dhá rádh ná raibh i bparoísde Chilnamartra ach trí tighthe go raibh slinn mar clúdach ortha.
    Nuair fhás sé suas, agus nuair bhí sé ag siubhal ar fuaid na paróiste, chonaic sé le na súilibh féin go raibh an ceart aca. Dubhairt sé liom gur cuir san ag cuimhneamh go mór é, agus gur thosnaig sé ar eólus d'fhághail ar gach saghas tighthe bhí ar fuaid na paróísde.
    Tighthe na bhfeirmeóirí ba threise - bhíodar so go maith mór, agus trí sheómraí ins gach ceann aca, an chistin lár baill agus seómra codalta ins gach taobh de. Bhí simné mór sa chistin, agus croch ar crochtaí na corcáin. Annso dheintí an bíadh do bheirbhiú, agus sa chistin d'ithtí an biadh.
    Clocha agus cré bhí ag deánamh fallaí na dtighthe seo, agus bhíodar tuairim sé troighthe ar aoirde agus tuighe bhí mar
        1. foirgnimh
    Seán Ó Súilleabháin