Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar an mbóthar. Phreab Dómhnall amach o'n eidhneán agus chaith sé fód léi ach níor bhuail sé í. Chaith sé an tarna fód ach níor bhuail sé í agus mar an gceudhna leis an trímhadh ceann. Nuair bhí sí tamall ó'n ngeata chaith Dómhnall an ceathramhadh fód agus bhuail sé í agus thuit an cnámh uaithe. Chrom an cailín síos is phioc sí suas arís é agus siúd chun bóthair í.
    Nuair tháinig Dómhnall amach ar an mbóthar is amhlaidh a tháinig saghas faitchís air. Dúbhairt sé leis féin 'na aigne nárb aon chabhair bheith ag iarraidh buadhachtaint uirthi agus scaoíl sé roimis abhaile í agus d'imthig sé ar shórt sodair abhaile na diaidh. Nuair bhí an cailín i gcómhgar an dorus chuir sí a lámh leis is d'oscail sé é isteach agus san am ceudhna chaith sí uaithe an cloigean isteach i lár an úrláir. "Seo" ar sise "agaibh anois é is tá an té gur leis é chúghaibh an dorus isteach." Tháinig crith cor is lámh ar a raibh istig agus tháinig scannradh is anaithe ar an dtáilliúir agus thug sé léimt as a chorp anáirde ar an mbórd agus thug sé iarracht ar dhul amach an t-shuimné. Bhí seana cullachta briosc ós gcionn na teine. Nuair sheasaimh sé ortha bhris an culacht agus thuit an táilliúr isteach sa teine agus dógadh a dá chois leis. Ní raibh aon ghadh ag an dtaillúir don bpúnt mar d'fhan sé furmhór do'n mbliain san ósbuidéal ag leigheas na gcos.
    Diarmaid A' Chotair