Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. D'imthigh Diarmuid agus Conán agus Goll agus Oscar, an ceathrar ag fiadhach lá, agus d'imthígheadar cómh fada san ó'n mbaile ná rabhdar ábalta ar chasadh abhaile um thrathnóna. Chaitheadar tosach na h-oidhche sa choill. Nuair a bhí meán-oidhche tagaithe, chonnacadar solus beag uatha sa choill. Bhí tigh beag deas ann, agus bhí an solus ag teacht as. Chuadar isteach ann. Bhí seanduine ann agus chuir sé céad míle fáilte rómpa. Ní raibh duine ar bith sa tigh ach seanduine, cailín óg agus cat. Dubhairt an seanduine dínnéar d'fhágháil d'Fhiannaibh Éireann. Nuair a bhí an suipéar ullamh tháinig molt caorach a bhí ceanghailte sa chúinne agus sheasaimh sí suas ar an mbórd. D'fheachadar ar a chéile nuair a chonnadar san. Éírig a Chonáin" arsa Goll agus ceanghail an molt sin san
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí