Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

An Cnoicín Buí Íochtarach, Co. Chorcaí
Dd. Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhfuaireas an t-eólas seo nár chuibhe sin, toisg gur "geatairí" an focal coitcheannta ar "rushes" ins gach aon bhall.
    Fásann adhbhar eile ins na móinfhéaraibh fluicha nó garbha ar a dtugtar "luachar". Féar garbh atá ann, agus baintear é i ndeire Lughnasa agus deintear é shábhailt do's na beithidhigh i gcóir an Gheimhridh. Is dócha gur ón bhféar seo a dtugtar an t-ainm "An Airc luachra" ar ainmhidhe beag a chidhtear go minic sa bhfear seo - saghas Lizard.

Timcheall an cheanntar seo tá rinnce ag muinntear na tuaithe ar a dtugtar "Cros a Chipín".
    Rinnce beirte is eadh é, ach is minic ceatharar á dhéanamh leis. Cuirtear cros ar an úrlár le sgiotachán nó píosa cailce, agus deineann an bheirt rinnche
    Diarmuid Ó Ceallaigh
    Michéal Ó Néill