Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

An Cnoicín Buí Íochtarach, Co. Chorcaí
Dd. Ó Ceallaigh

1. SÍOGÁIN
    Tar éis bualadh an choirce cuireann alán feirmeóirí an gráinne isteach i "siogán," fé sin muna mbíonn spás acu sa sgioból.
    (Sceitse)
    Síogán - 12'

Deintear an siogán i gcuma cruiceóige. Ar dtúis cuirtear roinnt tuighe ar an dtalamh. Cuirtear cúpla mála anáirde ar seo.
    Deintear súgán reamhar, agus cuirtear timcheall an tuighe é i bhfuirm fáinne. Annsan cuirtear sraith dhíóbh anáirde ar a chéile; agus líontar an spás laistig leis an ngráinne d'réir mar bhíonn síad ag dul ar aghaidh. Is beag duine anois a bhféadfadh na súgáin a dhéanamh, toisc nách féídir leó an 'casadh' ceart a chur ann, agus leigfeadh sé isteach an fhearthainn tar éis a dhéanta.
    Is minic a fhágtar na
    Diarmuid Ó Ceallaigh