School: Baile an Chaisleáin

Baile an Chaisleáin, Co. Chorcaí
Seán Ó Donnabháin

1. (continued from previous page)
    le fear go raibh crot an spailpín air. D'fhiafruig an scoláire d'fhear an tsiopa cá raibh Seán O Coileáin i na chómhnaidhe, Dubhairt an spailpín go raibh sé féin i na chómhnaidhe i n-aice leis an gCoileánach agus go raghaidh sé féin i na theannta go dtí a thigh. Nuair a bhíodar ag dul ar an mbóthar dubhairt an scoláire an cheist. Níor labhair aoinne aca go dtí go dtángadar go carn gainimhe agus le bhirr a bhata, fé sholus na gealaighe ar an gcarn do réidhtigh an spailpín an cheist. Annsan tháinigh an smaoineamh ar an scoláire nárbh spailpín a bhí ann i n-aon-chor acht Seán Ó Coileáin féin agus bhí an ceart aige.
  2. Long ago there lived a faithful servant named Jack Barry who served his master for many years. In course of time his master died and and Jack expected some of his clothes and he also had a wish for the gold watch and chain which his master usually wore. Time passed and Jack got nothing though he was still working in the house. At last his patience gave way and. he dressed himself as a ghost and one night when the family was gathered in a room
    Pádraig Ó Mathúna