School: Baile an Chaisleáin

Castletownshend, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

1. (continued from previous page)
    When she saw the goose she thought it was death. She pointed to the door of the room where the dying man was.
    She said "Mar [?] shíos atá sé."
    When the time came she did not want to die.
    Told by Michael Hurley.
    Farrandaw.
    Cáit Ní Mhuirthuille
    Baile an Chaisleáin.
    Do bhailigh Diarmuid Ó Brian (Rang vii) na scealta so leanas
    (1)
    Fadó in aimsear Fhinn Mhic Cumhal do bhí rí i Sasana agus do chuireadh fathach a lámh síos simné an rí agus do thogadh sé gach rud a bhí sa tigh. Do chuir an rí focal d'Fhionn agus d'Oisín agus d'Oscar dul go Sasana chun an fathach do mharbhú. Do tharraigeadh Fhionn gach rud a bheireadh sé air. Do chlosfeadh Oisín an féar ag fás agus do léimfeadh Oscar aon fhaid. Do chuir an fathach a lámh síos an simné agus do rug Fionn air. Do tharraig sé chomh tréan air gur thuit an falla ar an bhfathach agus do mharbhuigheadar é. Ní raibh aon mhuc in Éirinn an uair sin. B'é an duais a fuaireadar ná deich m-banbhaí. Nuair a bhíodar ag dul abhaile do chuaidh an chráin i na n-diaidh. Do chaitheadar 9 m-banbhaí
    Diarmuid Ó Brian