Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Siad na h-ainmidhthe allta atá sa paróiste seo ná, coiníni, girridhthe bruic, madraí-ruaidh, franncaig, lucha agus eas.
    Seo sceul mar geall ar gliocas an madra-ruadh.
    Bhí fear na comnuidhe i mBunadroighín i bparóiste na Dromada tímceall ceadh bliain ó shoin. Bhíodh sicíní i mbosca aige thíos anaice an dorais. Oidhche amháin tháinig madra-ruadh isteach sa tig agus rug sé a sicín. Thug sé iarracht ar ealódh airís ach bhí an fear ró thapaig dó. Dhún an fear an scolpán agus chuir sé a drom leis. Bhí an madra-ruadh istig i lár an úrláir agus a fhios aige dá nimthigeadh an fear ó'n doras go n-oscalóchadh an doras agus go bhfeadfhadh sé féin ealódh. Connaic sé cóta nuadh ar crocadh anaice an fhalla. Cad a dhein sé ach breith ar an cóta agus é caitheamh isteach sa teine. Rith an fear ón dorus cun a chóta a sábháil. Doscail an dhoras agus dhealuig an madra ruadh le sicín.
    Deirtear gur leigheas mhaith do tinneas-fiacail, cos frog do cogaint beal. Leigheas cun an Bruitíneac iseadh fuighleach fheireóid. Leigheas cun an Truich iseadh anaire
    AT0067**: Fox Caught by Butcher
    Mícheál Ó Séaghdha