Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

1. An Gorta
    Tá deich mbliadhna agus ceithre fichid ó aimsir an droch shaoghail. Bhí dá oiread daoine sa dúthaigh seo san am san agus atá anois, agus ní chuirfidís arbhar ná aon barra ar bith acht práraí. Bhí an samhradh go léir fliech sa bliain ocht gcéad déag agus dachad a cúig, agus an bliadhan 'na dhíaidh sin tháinigh millúghad choilce ar na prataí agus do cuir ocras agus gorta na céadhta daoine cun báis. San am gceadhna deineadh an bóthar ó gurrán-na-fulla go glaise na mban. Da mhaith leo tuilleamh a thabhairt do dhaoine ná raibh aon slíghe bheatha acu. Lá dá raibh na fir ag obair ag chrois an teampaill do connacadar socruid ag teacht anuas Carraig an tSeipéil. Ní raibh fios ag na fir aoinne beith marbh an lá san. Dúbhairt a bhí eatortha gur bi a mháthair féin a bhí á cur. Nuair a cúala an scíobard é sin dúbhairt sé leis bfhear ná raibh aon ceart aige teacht treasna na gchnoc ag obair agus
    1. am
    Mícheál De Faoit