Scoil: Cluain Chumhra (uimhir rolla 15660)

Cluain Chortha, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

fé na dhiaid san mar gur mhó a bhí aige sin á bara na a lán a fuair a duagh.
    Bhi Maitiú Mór ag gabháil andeas lá, bhuail garsún ó Cinn. Áird Iarrach a bhí tar éis bolta copair a shaothrú leis. Nár bhain Maitiú dhó é, lean an garsún é agus é á' chéasadh agus á' chiapadh. Bhí Maitiú Mór chómh céasta, dóighte sin gur chaith sé an boltha síos le Cuas an Choltair. Feuch air sin, gá géar, b'fhéidir ag an ngarsún leis an dtistiún.
    Tamall na dhiaidh san bhí an máirnealach Meait Thomáis ar bórd " Man-o-War", pé ruith focail dh'imthig air dubhairt sé an focal "Mary of Glenavy". Baineadh ana phreab as mairnéalach eile a bhí leathis leis, d'fhiafruig sé sgéala dhó nó cár chualaidh sé an ainm sin. D'inis Meait Thomáis do gach rud mar bhí, bhí cúntas cruinn go leór aige uirthe Dubhairt an máirnéalach eile leis go raibh beirt driothár leis féin ar bórd innte, nár chualathas aon sgéala uatha ó fhágadar cala.
    15.11.'37 Fuaras ó m' athair, Pádraig Ó Súilleobháin
    Bás Aoine. Adlaca Sathairn agus guidhe Domhnaig.