Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhíodh go leor ór ag na daoine in Árinn go mór mhór ag na Lochlannaigh. Chuir na daoine sin a gcuid óir i bhfolach san talamh agus níor innis siad do aon duine é, agus nuair a fuair siad bás ní raibh a fhios ag aon duine cá raibh an t-ór.
    Tá cnoc amuigh i gCruimlin agus bhí bosca óir i bhfolach ann. Bhí sé ráidhte dá mbeadh duine ag brionglóidigh air trí oidhche indhiaidh a chéile go bhfuigheadh sé an t-ór. Bhí fear ag brionglóidigh air agus an lá in a dhiaidh sin chuaidh sé ghá thóirigheacht agus chonnaic sé coinín a bhí bacach agus rith sé in a dhiaidh. Tháinig sé go dtí poll agus rith an coinín isteach ann. Shíl an fear breith air agus chuir sé a lámh isteach san bpoll agus rug sé ar an mbosca óir. Deirtear gurb iad na Búrcaigh a chuir ann é.
    Tá cnoc in aice an Chlocháin ar a dtugtar Cnoc na Cloiche Cruinne agus dá gcluineadh duine an bhean sidhe ag caoineadh inaice an chnuic go bhfuigheadh sé an t-ór.
    Cuireadh ór i bhfolach i gcnoc in aice leis an Mám agus tá cat fiadháin in a bhun. Tá pota óir eile i bhfolach ag fárnacht agus
    Micheál Ó Liodáin
    An Cloigeann, Co. na Gaillimhe