Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

Cnoc an Liaghain i n-aice le Baile na clocha.
    Chaith sé píosa eile de isteach in lár bpáirc in-aice le tigh Uí Cathain. Tá rian a chosa ar an gcarraig seo. Tar éis tamaill cailleadh an cú. Cuireadh é in aice na fairrge i n-aice le Tobar bodhar.
    Is féidir an roilg d'feisceint maidin ar bith mar éirigheann an drucht de níos túaisge ná mar a éirigheann sé d'aon cuid eile de'n pháirc.
  2. Gleannascaul - 'glen of the Wild Boar'.
    There is a deep valley in the townland supposed to have been rooted by the wild boar. A giant fought the boar and was wounded in the fray: the people to alleviate his sufferings brought him water from a well in the valley called Tobernamacduff-well of the black palms.
    Gleann an Scáil, Co. na Gaillimhe