Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    woman to remove everything from the house for the fairies could call upon anything to open the door. Cnoc Meádha is the place the fairies were supposed to live. She closed the two doors, then clapped her hands and cried out "Cnoc Meádha is on fire". When the child heard this he jumped out of the cradle and was never seen again.
  2. Fadó bhí fathach 'na chomhnuidhe i Meadraighe. Bhí cú mór aige. Lá amháin rinne sé iarracht stad a chur leis an bhfairrge mhór agus báitheadh é. Nuair a bhí sé ag báitheadh leig sé fead.
    Bhí a chú ceangailte le cloich mhóir tall i n-aice leis an ait in a bhfuil an tuar in Árd na Ríogh anois. Cú an-mhór a bhí ann timcheall seacht troigh ar aoirde. Bhí sé ceangailte le carraig an mhór.
    Nuair a chuala sé an fead bhris sé an chloch i dtrí piosaí. Chaith sé píosa de go