Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Seachtmhain na ndiaidh seo tháinig an tríomhadh fear isteach agus dubhairt sé ag imtheacht a chuartugadh a dhá dhearbhrathair no na rabh fhios aige cha deachaidh siad no na sgríobh siad leitir ar bith ó dimthigh siad. Diarr sé ar a mhathair dhá bhonnóg aráin a dhéanamh. Rinne sí iad agus nuair a bhí siad déanta chuir sí ceist air.
    “Ciacú a bfearr leis an bhonnóg mór agus a mallacht no an bhonnóg bheag agus a beannach. Dubhairt sé gur bhfhearr leis an bhonóg bheag agus a beannacht agus dimthigh leis go dtí go dtáinig sé chomh fada leis an chúirt cheadna” Nuair a bhí sé istigh tamall chuaidh sé isteach i seomra agus fuair sé sgian a bhí ag an leomhan fá choinne na daoiní a thiocfadh annsin a mharbadh.
    Chuaidh sé a luighe agus nuair a bhí sé na luighe tamall tháinig an leomhan isteach agus dubhairt.
    “Goidé a thug thusa annseo na mharbuigh mé do dhá dhearbhrathair agus marbfaidh mé thusa fósta” Thoisigh an bheirt a throid agus mharbuigh sé an leomhan agus bhain sé an ceann dó.
    Chuaidh sé isteach i seomra eile agus bhí léar mór cinn daoiní annsin. Thug sé leis na cinn agus chuir sé síos i bpoll iad. Annsin dfosgail sé doras eile agus bhí an seomra sin lán óir. Fuair seisean an chúirt dó fhéin annsin, thug sé leis a mhathair agus bhí siad na gcomhnuidhe annsin go bhfuair siad bás.
    (an t ughdar ceadna: an sgeal seo agus an ceann roimhe)
    Seán Ó Dubhagain