Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann i bhfad ó shoin darbh ainm Fionn Mac Cumhaill agus bhí mórán fear aige i gcomhnaidhe. Am amháin ní rabh mórán obair le déanamh aige agus chuaidh na fir uilig abhaile.
    Lá amháin bhí sé ag siubhal thart fá na páirceanna agus tháinig sé fhad le sean-bhean. Bhí an bhean ina suidhe ar chloch mhór i lár na páirce. Chuir an bhean ceist uirthí agus dubhairt sé "cé'n fá a bhfuil brón ort."
    "O, O" ars Fionn níl fear níl fear ar bith agam anois." "A" ars an bhean "ná beith brón ort agus tar annseo agus beidh imirt cairde againn."
    Thoisigh siad ag imirt agus bhí an buaiadh ag an bhean. Dubhairt an bhean "go gcaithfeadh seisean gabhail go dtí an Domhain Thoir agus ceann Cruaidh na gcrosánn a fhághail.
    AT0513: The Extraordinary Companions
    Prionnseas Mac Suibhne