Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí bean ann aon uair amháin agus bhí a fear i America.

Bhí bean ann aon uair amháin agus bhí a fear i America bhí ingean aca, bhí an bhean aosta. Nuair a bhí sí ag fághail bháis bhí an sagart ann dubhairt an mháthair nach rabh duine ar bith le aire a thabhairt do'n chailín. Dubhairt an sagart go dtabhairfeadh sé aire dithe. Chuir an sagart an cailín go dtí sgoil. Bhí cailín ann agus dubhairt sí go mbeadh sí an mhaith do'n chailín. Nuair a bhí an cailín beag cupla bliadhain ins an sgoil, bhí an cailín eile ag gabhail ar shiubhal, bhí an bhrón ar an chailín beag. Dubhairt sé nuair a bheadh sí an aois ceadhna leis an chailín eile go mbeadh sí ina bean raghalta. Nuair a bhí sí seacht bliadhain déag, bhí sí ag gabhail ar shiubhal. Fuair sí litir ó na h-athair, a gabhail aige, go rabh móran airgid aige. Níor mhaith leithe seo a dhéanamh, chuaidh sé go dtí an sagart agus d'innis sí an sgéal dó. Tá do mháthair ag amharc síos ort, agus b'fhéidir gur mhaith
    Eibhlín Ní Chinneide
    Carraig an tSléibhe, Co. Dhún na nGall