Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé ina chomhnuidhe i Cnó na Caortainn agus bhí an fhear seo an tugtha do bhéith ag imirt cardaí.

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé ina chomhnuidhe i Cnó na Caortainn agus bhí an fhear seo an tugtha do bhéith ag imirt cardaí.
    Aon oidhche amháin chuaidh sé go Bín-Bán le cardaí a imirt.
    Bá ghnáthach leobhtha airgid a imirt ar na cardaí agus an oidhche seo bhí an fear seo ag fághail an airgid go fairrsing agus nuair a chunntas sé é chonnaic sé go rabh sé scilling déag aige agus annsin chuaidh sé abhaile. Ní rabh duine ar bith thoir no thiar dó. Nuair a bhí tuairim agus leath bhealaigh siubhalta aige chas duine air, agus bhí coinnil ina láimh deasa agus cardaí ina láimhe chlé.
    Chuir sé ceist ar an fhear an imreochadh sé cardaí. Dubhairt an fear go rabh sé mall acht go n-imreochadh sé cluiche amháin.
    Thoisigh an bheirt ag imirt agus bhí an fear seo ag fághail an airgid araist. Nuair a bhí sé ag fághail shíπ sé go n-imreochadh sé leis.
    Nuair a bhí sé ag