Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí Rí agus Bhanrioghan ann agus bhí éan acu agus bhí chluimhreacha ar a rabh dath óir ar.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé fear ag teacht agus bata mór aige agus thug sé an bhuaileah don ghasúr. Thug sé an madadh uaidh agus dubhairt sé leis "is cuma leis an má théidheann tú go dtí an rí agus innsint dó no gan innsint." Chuaidh an gasúr go dtí teach an rí agus d'innis sé an sgéal dó. Chruinnigh an rí a arm agus chuaidh an rí agus a arm go dtí an fear agus thug sé amach a mhadadh agus dubhairt sé leis an mhadadh. "Gabh amach agus cuir o theangaidh ar an fhyear eile sin. Rinn sé sin acht ní thug an rí cead dó. Nuair a bhí sé ag teacht comhgarach chuir an rí rud ar a bhéal agus thug sé buille le claidheamh do agus mhairbh sé é. Annsin mhairbh sé an fear agus annsin d'iarr sé leis na fir eile a bhí mairbh éirigh suas. d'éirigh an eile ceann acu arais agus chuaidh siad abhaile. An áit a rabh an fear marbh curtha tcididh tú taibhse ann. THáinig eagla ar na daoine agus chuaidh siad go dtí an sagart, agus rinneadh an pobail ar an áit acht ní rabh aon mhaith ann. Ní féidir leat an rud seo a fheiceáil i rith an lae. Bhí an taibhse ann go cionn cupla mí. Níor chuir siad an