Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Seanscéal

Am amháin fad ó shoin bhí saighdiur mór ann darbh ainm Culcullain. Bhí sé an laidir.

Am amháin fad ó shoin bhí saighdiur mór ann darbh ainm Culcullain. Bhí sé an laidir. Bhí an saighdiur seo ag troid go h-an mhinic. Bhí bean an deas ag Cuchullain darbh Eimer. Ins an deireadh chuaidh Cuchullan go tír eile, d'fhág sé a bhean agus na paiste sa bhaile.
    Bhí Eimer ag fanacht ar Chúchullain gach lá. Sheas Emer ar na clocha móra a bhí thuas ar an chaisleán ag fanacht ar Chúchallan, ins an deireadh shíl sí go ndearn Cúchullan dearmad dithe. Tráthnóna amháin nuair a bhí Emer ina seasamh ar na clocha seo, chonnaic sé fear ag teacht agus é a mharcaiahdeacht Conail a bhí ann, bhí Conail ina chomhraidhe Cuchullain. Nuair a tháinig Conail go dtí Emer d'iarr sí air an ráibh Cúchullan marbh no cé'n áit a ráibh sé.
    Dubhairt Conail go ráibh sé sa'n chaisleán agus é 'na chodhladh agus nach