School: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí Rí agus Bhanrioghan ann agus bhí éan acu agus bhí chluimhreacha ar a rabh dath óir ar.

(continued from previous page)
    siad na crainn don fhear. Thug seisean an chaora agus an trí n-uan don fhear a bhí an casa agus an t-éan aige. Thug sé an t-éan agus an casa don rí. Bhí an áthas ar an rí nuair a chonnaic sé an éan agus an casa. Thug sí deich bpunt don eile fhear acú. Nuair a tháinig gasúr beag go dtí an teach agus d'iarr sé ar an bhanrioghan leis an éan a thabhairt dó. Dubhairt an bhanrioghan na dtabhair agus níor cheol an éan no ní ithid sé a bhiadh. Tháinig an gasúr lá eile agus dubhairt an bhanrioghan go dtabhairidh sé do é dá bhfuigheadh sé mad ash a mbéadh an dath agus an méid ceadna ann is bhí an madadh seo ag taisbean sé an madadh do. Chuaidh sé ar shiubhal ag amharc fá choinne an mhadaidh. Nuair a bhí sé giota maith ar shiubhal chonnaic sé madadh acht ní rabh sé comh mór acht bhí sé an dath ceadhna air. Ghoid sé an madadh. Nuair a bhí sé ag teacht do theach na bainrioghna, chonnaic sé