Scoil: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí bean ann tuairm tríomhadh agus a cúig bliadhain ó shóin, agus bhí sí na comhnuidhe comhgarach don roilig ata ar talamh sa'gainne. Ins an Foghmhar de'n bhliadhain ceadna, bhí sé go h-olc agus ar an adhbhar sin bhí na cruacha go léir le déanamh. Aon oidhche amháin chruinnigh an bhean seo na fir leis an chruaich a dhéanamh mar bhí an oidhche maith agus bhí an ghealach ag soilliughadh go deas. Dubhairt an bhean seo go rachadh sí go dtí an Baile Mhóir agus go deanfadh sí an tae nuair thiocfadh sí a bhaile.
    Acht nuair a bhí an bhean seo ins an bhaile mhóir, tharlaidh rud éiginteacht. Ins an am sin b'éigin do na daoine an féir go léir a iomcharar an ndruim agus bhí sé cruaidh. Nuair a bhí an fear amháin acu siubhall comhgarach do roilig, produstanach a bhí ann dubhairt sé dhá mbéadhna daoine go léir atá
    Caitlín Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Donegal