Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí sean bhean ann aon uair amháin agus bhí a fear marbh agus ni rabh acht mach amhain aici.

Bhí sean bhean ann aon uair amháin agus bhí a fear marbh agus ni rabh acht mach amhain aici, acht nuair a bhí an buachaill seo óg dubhairt an t-athair leis go gcáitheadh sé gabhail go Meiricea; mar go rabh a uncál annsin agus bhí sé an-saidhbhear. Rinn an buachaill mar dubhairt an athar agus nuair a bhí sé fiche bliahdain chuaidh sé un an Oileáin Úr. Chonnaic sé a uncal agus dubhairt sé leis an t-airgead a roinn go comhthóim eadar an athar agus an mháthair agus é fhéin.
    Thainig an buachaill abhaile aríst; agus nuair a bhí sé abhaile bhí a athar faoi na foidibh. Bhí sé fhéin agus a mhathair ina gcomhnuidhe i dteach eile agus thoisigh an buachaill ag deanamh réidh le teach uair a thogail. Bhí áit amháin deas ar an fheirm le teach a thógail agus bhí crann cuileann ag fás ar an áit seo.
    An cead rud a rinn sé; a chrann seo a chur ar shiubhal agus annsin thóisigh sé ag togail an teach, ghlan siad amach a dubhshráith agus thóisigh siad ag faghail na clocha.
    Caitlín Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Dhún na nGall