Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann tuairm tríomhadh agus a cúig bliadhain ó shóin, agus bhí sí na comhnuidhe comhgarach don roilig ata ar talamh sa'gainne.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ina luighe annsin ag cuideadh linn ní bhíodh muid i bhfad ag cuir isteach an fhéir.
    Ní rabh na focla seo ráidhte i gceart go rabh an tóramh le cluinstin. Bhí na baintibh a bhí ar na sléibhte ag tuitim agus thoisigh na crainn ag tuitim agus na claidheacthe agus chruinnigh na fir go léir isteach go dtí an teach agus dubhairt fear amháin acu, "caidé fá taobh an bhean atá ins an haile mhóir agus chuaidh beirt de na fir ina aircis acht chonnaic siad nach rabh na cliadheacha ag bogadh ar chorr ar bith cé bith áit a rabh an toramh ag teacht. Ní rabh siad ag siubhal i bhfad go bhfaca siad an bhean ag teacht. Agus chomh luath agus chuir an bhean a cois ar a talaimh fhéin ní rabh smig le cluinstin. Nuair a stad an tóramh; chuaidh na daoine go léir amach go rabh gach rud ceart go leor agus chuaidh siad ar aghaidh leis an obair. Dubhairt na daoine go léir go rabh sé contráilte na focla sin a radh.
    Caitlín Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Dhún na nGall