School: Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Anraoi Ó Cathaláin

1. In aimsear na Finini bi crois mór curtha suas i sraid baile na Croise ag an namad chun na finini do crocadh ann agus ins an aimsear ceadhna bhi fear laidir in a chomhnuidhe i gCill Beatha darbh ainm Riobeard an Rí. Maidean amháin tugadh trúir de na fininí ó Carraig an Chabhaltaig go Crois chun iad do chrocadh ann. Rith duine go Riobard chun insint do agus thainig se go tapaidh chun a gcabhair. Nuair a bhi se ag teacht isteach ins an Sraid Bhaile connaic sé iad suas ar an gcrois agus ceap se na bheadh sé in am chun iad do shabhált. Crom sé síos agus thóg sé suas cloch mór agus caith sé é agus bhuail sé an crois in aice a bhun agus briseadh é agus shabhail se na finini. Rug sé ar na piosai agus doigh sé iad. Tá an cloch mór le feiscint ann fós agus sin é an fáth go dtugtar Crois ar an sraid ó shoin.
      1. people
    Patrick Mc Guire