Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

Knockeenbwee Lower, Co. Cork
Dd. Ó Ceallaigh

1. "Loch Bó Finne"
    Trí mhíle soir ó Beann Traighe atá Loch Bó Finne. Loch cuibhreach mór atá ann.
    Bhí feirmeoir beag 'na chomhnaidhe uair ar chuimeas an locha agus is beag de ghustal an tsaoghail a bhí aige. Thárla maidin Samhraidh gur tháinig maol dubh isteach 'na mhacha (maol - sin bó gan adharca)
    Choimhéad sé í agus i gcionn seacht mbliana bhí seachtar laoi aici cosúil leí féin. Maidin Bealtaine thug ceann díobh spréach don bhuicéad nuair a bhí an feirmeoir á chrúdh, agus dhoirt sí an bainne go léir. Thug sé cúpla buille don stól os treasna na h-easnaidheacha. Bhí go maith gur leig sé na ba amach, ach annsan léig an tsean-maol géimh aistí sa mhacha, agus síos léi agus an seachtar inghean go dtí an
    Diarmuid Ó Ceallaig
    Domhnall Ó Drisceóil