School: Cnuicíní (roll number 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. 'Sé páirch na Raithnighe" an ainm atá ar pháirch againne. Sé an fáth go dtughthar an t-ainm sin uirthí ná mar tá sé clúduighthe le gabhar luachra, sagas féir, isead i. Tá páirch eile againn tughthar mar ainm uirthí ná "Fáitche" mar is ann do bhunughadh Caisleán fadó. An páirch eile atá againn tugthar mar ainm uirtí ná "Gairdín" mar tá sé suidhthe inaice páirch an Caisleáin agus ins an bpáirch sin, do chuireadh muinnthir an Caisleán a gcuidh dtoradh. "Feaí" isead páirc eile go bfuil an áith ana bhog ann. "Caoinleach" tugthar ar páirch eile mar páirch ana oireamhnach d'ainmhidhthe isead í, mar tá foithin maith ann. Tá páirch eile againn tugthar an ainm uirthí ná "Céardhtha" mar bhí ceardhtha fadó. Anois fasann alán aithinn innthi. Tá páirc eile againn tughthar an t-ainm "Pairch na noinín" mar ins an t-samhradh, bíonn an páirch sin cludhuighthe le nóiníní. 'Sé an páirch eile atá againn ná "páirch na dtruinneóige" mar níl innthi
    Cahersiveen, Co. Kerry
    Seamus Ó Suilleabháin