Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

Cromane, Co. Kerry
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tuighe a bhí ar cuid des na tighthe (mar ceann) go léir fadó ach tá slinn ortha anois. Tá ceathrar seandaine san áit ach ní féidir leo scelta d’innmnt.
    Ní réidheann aoine go h-America anois ón áit.
    Talamh sliabhach atá ann.
    Tá dhá seana-fothrach ann.
    Níl ach loch ann agus tá sruthán ar a dtugtar an Caol ag rith amac as go dtí Abha Carraidhe.
    Bríd Ní Sheaghdha, Tóchar.
  2. Is é ainm an bhaile go bhfuilim im’comhnuidhe ná Oilean – Stúca. Tá sé i bparóiste Cill-Orglan agus i mbarúntacht Uibh Ráthaig. Tá triúr deug tighthibh san áit anois ach bhí seacht gcínn deúg ann fadó. Slinn agus iarainn agus tuighe atá ar na tighthibh anois ach tuighe a bhí ar na tighthibh fadó.
    Tá Ceathrar seandaoine os cionn 70 bliain san áit. Tá gach duine aca go maith chun Gaedhilg ach níl said ró mhaith chun scéalta d’innsint mar níl aon foghluim ag éinne acu. Tá Loch i nGainimh Bháin suidhthe ar an dtaobh thuaidh de mo thig. Glaodhtar an t-ainm sin air mar gheall ar an nGainimh Bháin atá le fághail ann. Tá (ach) sruthán ag rith siar as go dtí abha Cartaidhe agus Caol an ainm atá air.
    Illaunstookagh, Co. Kerry
    Máire Ní Shiocfhradha