Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

An Cromán, Co. Chiarraí
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nil ach aon – seana fothrach tighe san áit anois. Is gnáthach le móran daoine dul go h-America ón áit seo.
    Tá talamh íseal fliuch tímcheall Loc i nGainimh Bháin agus ní fasann aon nídhe ar an cnoc ach fraoch.
    Máire Ní Shiocfhrada Oilean Stúca
  2. Luibheanna
    Is iad so na luibheanna is mó a dheineann díoghbháil annso, na bramaóir, pruiseach bhuidhe, na feócadáin, na lutharlach, na garbh préacháin, na neanntóga, caisearbháin caol dearg, agus cupóga sáide. Is i gcré maith a fhásann na feocadáin agus caisearbháin caol dearg. Fásann bramaoír, pruiseach buidhe, na luturlach, na garbh preachain, na neanntóga agus cupóga sáide I dtalamh bocht. Deintear úsáid as na neanntóga agus as caisearbháin caol dearg cun iad a tabhairt dos na lachain, cearca, turcaí agus mucaibh. San t-sean aimsear deineadh an caiserbhain caol dearg do beirbhthú ag bhí leigheas ins an uisce chun “indigestion”.
    Fadó deineadh plainníní do dhathú le uisce go mbíodh duileasc na gcloch á beirbhthiú.
    Bríghid Ní Shuileabhain,