School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Luibh é seó go raibh leigheas ann do gach saghas tinnis , nú leónadh, nú cnapán. Do bhíodh an luibh seó ag fás i mórán áiteanna agus sa bhfaill. Do bhíodh leisge ar aénne í bhaint mar bhí milleadh dhá leanamhaint don té bhainfeadh í.
    Bean go raibh a fear go dona theastuig an luibh seó uaithi chun leighis do dhéanamh . Thug sí léi córda agus an madra agus d'aimsig sí an luibh. Cheangal sí an luibh leis an gcórda agus cheangal sí an córda do eirbeall an madra.
    Ghlaoidh sí chúichí ar an madra agus stathadh an luibh, agus bhuaileadh an madra dall. Dhein sí an luibh a bheirbhú agus thug trí spionóg don uisge dá fear agus bhí sé