School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    Bhí gunna sa tigh agus bhí inghean an fhéirmeóra abálta ar an gunna do láimhseáil go maith. Líon sí an gunna agus is gearr go gcualadar duine ag teacht anuas sa t-seimné. Ní raibh ach an fear tagtha ar an dtalamh nuair a scaoil inghean an fhéirmeóra píléar tríd agus thuit sé ar fhleasc a dhroma ar an dtalamh.
    Líonadh an gunna arís ach má lionadh is gearr go gcualadar duine eile ag teacht anuas an t-seimné ach ní túisge a bhí sé tagtha anuas ar an dtalamh ná go marbhuigheadh é.
    Bhíodar ag teacht anuas na nduine is na nduine go dtí go raibh aon dhuine dhéag marbh aca.
    Ar maidin lá ar na bháireach tháinig an féirmeóir abhaile. Tháinig iongantas air nuair a chonnaic sé aon dheag marbh ach d'innis an cailín aimsire dho cad do thuit amach.
    I gceann tamall na dhiaidh sin bhí fear
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers