School: Baile Nua (roll number 15331)

An Baile Nua, Co. Galway
Micheál Ua hUigín

Bhí lánamhain phósta ann fadó dár b'ainm Pislín agus Sreilín.

Bhí lánamhain phósta ann fadó dár b'ainm Pislín agus Sreilín. Bhíodar an bocht agus ní raibh aon cheó le nithe aaca. Lá amháin d'eirigh le Pislín go bhfuair sé gráinne plúir in áit eigin. Tugh se an plúr abhaile agus dubhairt lé na bhean cáca a dhéanamh as. "Déanfhadh sin" arsa an bhean agus nuair a bhí sí ag cur an plúr sa mbáisín do léim millteóg isteach sa bplúr agus d'fhág an bhean an báisín uaithe, agus thosuigh ag cuartú na millteóige. Níor fhéad sí a fhághail agus céard a dhéanfhadh sí ach an mailín plúr a thabhairt amach ar an t-sráid agus é chaitheamh ar bhrat na choinne. Lé iompodh do bhoise bí an plúr imthighthe le gaoith.
    Bhí teach an suarach aca annsin agus dubhairt Pislín lé Sreilín go gcaithfheadh sé tuigheadóir fhághail a chuirfheadh díon air. "Tá go maith" arsa an bhean ach ní dfuigfheadh tú é muna mbeidh rud
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree