Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. Galway
Micheál Ua hUigín

Sa mbliadhain 1839 bhí stoirm mhór ann.

Sa mbliadhain 1839 bhí stoirm mór ann. Ar maidin nuair a d'éirigh na daoine bhí liathróid dearg thíos ar Chruic Meadh agus ar feadh an lae sin bhí néalltaibh móra dubha ins na spéartha agus cheap cuid dhe na daoinibh gur báisteach a bhí air i dtosach agus cheap cuid eile gur deireadh an domhain a bhí a tigheacht bhí an lá chomh dubh sin.
    Nuair a tháinic an tráthnóna bhí fhios acab gur stoirm a bhí le teacht agus chuaidh gach duine amach go dtí a chocaí féir agus chuir sé maidí leób acht ní raibh aon mhaith ann. Tuairim's a sé a chlog sa tráthnóna thosaigh gaoth láidir a shéideadh agus tuairim's a h-ocht a chlog thosaig an stoirm mhór.
    Bhí faitchíos ar gach duine dhá raibh ar éadon an domhan an oidhche sin ach cé'n mhaith a bhí ann. Bhí siad dúisighthe ar feadh na h-oichche sin, agus d'éirigh cuid de na daoinibh agus thosaigheadar a rádh an Phaidrín.
    Bhí faitchíos orra a breathnú amach ar fhaitchíos go bhfeicfeadh síad aon rud a tuitim. Ar maidin nuair a bhreathnuigh siad amach bhí crainnte 's chuile shórt leagtha agus in áiteachaibh bhí tighthe leagtha.
    Nuair a chuaid na feilméaraí amach ar an sliabh ar maidin i gcoinne na gcaoirigh bhí síad sgartha ón a chéile agus marbhuigheadh cuid acad. Bhí go leór daoinibh marbh an oidhche sin. Na crainntibh a bhí a fás i leath-taobh an bhótharir bhí síad leagtha treasna an bhóthair agus níorbh fhéidir
    Máire Ní Chonaire
    Na Cualacha, Co. Galway