School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. (continued from previous page)
    stoinséir go raibh sé san mainistir ar maidin agus go ndeachaidh sé i ndiaidh éinín. D'íarr an manach ar annsin ar fhág sé é cúpla céad bliain ó shoin mar, dubhairt sé, gur imthigh manach as an mainistir fadó agus nár fhill sé ar ais.
    D'airigh an sean manach go raibh sé ag fághail bháis agus dubhairt sé gur aingil a chuala sé ar an maidin sin. Fuair sé bás go h-obann annsin.
    I na dhiaidh sin glaodhadh Coill Dearmuid ar an coill do bhárr go ndearnaidh an manach sin dearmad ar an saoghal ar feadh dhá chéad bliain sa gcoill.
    Tuairisc eile iseadh gur dair adhmuid ar fadh a fhághtaí sa gcoill sin fadó. Is annsin a geobhadh draoithe na slaitíní draoidheacht fadó freisin. Le imtheacht na h-aimsire glaodadh Coill Dair-adhmuid ar an gcoill úd. Agus tá an t-ainm sin air go dtí an lá indiu.
    Líam Ó Caomhánach